Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

Zaklatás ellen lép fel a streaming platform

2021.04.19. 16:57 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

twitchcikk.jpgAz esport1 cikke szerint az Amazon által birtokolt videójáték-közvetítéssel foglalkozó weboldal elkezdte frissíteni a gyűlöletkeltő magatartás és zaklatás (Hateful Conduct and Harassment policy) irányelveket, hogy jobbá tegyék a Twitch közösséget.


Az elmúlt időszakban több ilyesféle botrány is kialakult, ezért várható volt, egy komolyabb szintű fellépés, amellyel rendet tartanak a felhasználók között. Nemrégiben új, a viselkedésre vonatkozó szabályrendszert adtak ki, azonban ezzel nem elégszenek meg, az új bejegyzésben arról értekeznek, hogy a Twitch platformon kívüli tevékenységekért is büntethetnek bárkit a felhasználók közül. Két csoporta osztják majd az ezutáni problémás eseteket. Az egyikben azok kapnak helyet, ha bárki esetén kiderül, hogy Twitchen és azon kívül is zaklatni próbál bárkit. Ha egy személy a Twitchen általa rágalmazott egyént egy másik platformon, például Twitteren is szidalmazza, akkor az ezen felületen tett kijelentései és tettei is helyet kapnak az elbírálás során, és ezeket figyelembe véve osztják ki a büntetést. A második csoportba kerülnek az ennél súlyosabb eseteket elkövetők, akik biztonsági kockázatot jelentenek a közösség számára, még akkor is ha ezek a cselekmények a Twitchen kívül történnek. Íme pár példa: halálos erőszak, vezető szerep vagy tagság ismert gyűlöletcsoportokban, pedofil pornográf tartalmak terjesztése, olyan cselekmények elkövetése, melyek közvetlenül és kimondottan veszélyeztetik a Twitch közösségének biztonságát (pl. erőszakkal fenyegetés egy Twitch-rendezvényen) , kifejezett és hiteles fenyegetések a Twitch ellen, beleértve a Twitch alkalmazottait is.

Ehhez hasonló ügyekben azért a Twitch már igyekezett vizsgálatokat indítani, de egy átfogó leírás, a szigorúbb szabályozás és a teljes körű tájékoztatás az eddig nem történt meg. Nem az lesz a jövüben, hogy minden egyes Twitchen kívüli eseményt figyelni és vizsgálni fognak, de ha komolyabb zaklatás és egyéb bántalmazás vagy annak gyanúja merül fel, akkor jóval mélyebb utánajárást végeznek el.

Megfélemlítés kergette halálba a lengyel diáklányt

2017.02.28. 23:17 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: öngyilkosság megfélemlítés The Independent iskolai megfélemlítés kortárs megfélemlítés

dagmara-przybysz.jpgAz Independent beszámolt egy lengyel származású nagy-britanniai iskoláslány tragikus öngyilkosságának újabb részleteiről, melyek rávilágítanak a kezeletlen iskolai megfélemlítés veszélyeire. Dagmara Przybyszt – aki kilenc éve élt családjával Nagy-Britanniában – tavaly májusban találták holtan. Azonban mostanra a nyomozók felleltek bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a diáklányt iskolájában megfélemlítették. Craig Daddow nyomozó közölte, hogy számos diákkal beszéltek, és bizonyítékot gyűjtöttek össze arra vonatkozóan, hogy Dagmarát lányok egy csapata terrorizálta és meg is lökték egyszer a folyosón. A lány két évvel öngyilkossága előtt osztályában zajló rasszizmusra panaszkodott az Ask.fm nevű weboldalon. Közölte továbbá az évekkel ezelőtti bejegyzéseiben, hogy barátai „csúnyának” nevezik a háta mögött, ami elszomorítja.

Dagmara Przybyszt tragédiája mutatja, hogy a megfélemlítés változatlanul jelenvaló probléma., mind a való életben, mind az online térben Ugyanakkor fontos utalni arra a más eseteknél feltűnő összefüggésre is, hogy a való életben történő verbális vagy fizikális megfélemlítés és a cyber-megfélemlítés egymás előjelei lehetnek. Dagmara Przybyszt esetének fontos üzenete, hogy a döntéshozóknak mielőbb fel kell lépnie a megfélemlítés ellen megfelelő programokkal, mert a késlekedésük tragikus következményekkel járhat.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

A rákból kikógyúlt, majd a halálba kergették

2016.11.03. 12:42 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: öngyilkosság iskolai megfélemlítés The Time

Egy megfélemlítéshez köthető újabb, rendkívül tragikus halálesetről számolt be a The Time cikke. Egy agydaganatát legyőző 11 éves kislány vetett véget az életének önkezével, miután több mint egy évig megfélemlítés áldozata volt. Édesanyja, Wendy Feucht szerint lánya, a hatodik osztályos Bethany Thompson azt követően lőtte fejbe magát október 19-én, hogy egy csoport fiú gyötörte „ferde” mosolya miatt. Öngyilkossága napján Bethany egy barátnőjének mesélt öngyilkossági szándékáról. A barátnő értesített egy felnőttet erről, azonban mire közbeléptek, késő volt.

Feucht elmondása szerint tavaly volt a legrosszabb a megfélemlítés, mikor lányának több órája volt együtt a csúfolóival. Az édesanya az iskolával együttműködve idén átalakította lánya beosztását, hogy eltávolítsa őt a megfélemlítőktől. Az édesanya és az iskola úgy vélte, hogy javult a helyzet, azonban a lánynak volt egy közös órája megfélemlítői egyikével. Chris Piper, az iskola főfelügyelője szerint nem voltak további példák a megfélemlítésre a beosztás megváltoztatása után. Piper hozzátette, hogy minden, megfélemlítésre vonatkozó bejelentést megvizsgálnak. Az édesanya, Feucht azonban elmondta, hogy inkább szomorú, összezavarodott és kiábrándult lánya esetének kezelése kapcsán, mintsem haragos.

A megfélemlítéshez kapcsolódó tragikus halálesetek kapcsán felvetődik mindig az elkeserítő kérdés, hogy hány tragédiának kell még ahhoz megtörténnie, hogy felelősen és rendszerszinten foglalkozzanak az oktatási intézmények a megfélemlítés problémájával, és a döntéshozók belássák, hogy a gyermekkori megfélemlítés elleni tudatos fellépés pozítivan hathat ki mind a megfélemlítő mind a megfélemlített felnőttkorára.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

Újabb áldozata lett a kezeletlen iskolai megfélemlítésnek

2016.08.17. 15:18 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: öngyilkosság The Independent iskolai megfélemlítés

daniel-fitzpatrick.jpgEgy újabb, megfélemlítés miatt bekövetkezett szörnyű tragédiáról számolt be a The Independent, amely valószínűleg elkerülhető lett volna a tanintézmény megfelelő fellépésével.

A 13 éves amerikai Daniel Fitzpatrick az iskolai megfélemlítés miatt felkötötte magát. Tettének okait búcsúlevelében fejtette ki. Levele szerint barátai már nem beszéltek vele, és nem kedvelték. Ugyan felvette a harcot megfelélemlítőivel, azonban hiába vágott vissza, vagy tájékoztatta tanárait a kialakult helyzetről, nem sikerült megállítania a folyamatot. „Feladtam” – írta üzenetében, hozzátéve, hogy a tanárok nem tettek semmit.

„A fiamnak meg kellett halnia ahhoz, hogy meghallják” – jelentette ki az elkeseredett édesanya, megállapítva, hogy baj van a döntési pozícióban lévő felnőttekkel, amikor a gyerekek nem fordulhatnak hozzájuk segítségért. Daniel édesapja pedig videóban üzent fia megfélemlítői szüleinek. Üzenetében az apa kifejezte fájdalmát, és kívánta az érintett szülőknek, hogy ne kelljen átélniük mindazt, amin a családjának keresztül kell mennie.

A család közösségi finanszírozásban gyűjtötte össze a pénzt elhunyt fiuk temetésére, a szükséges összegen túl beérkező adományokat pedig a megfélemlítés és öngyilkosság ellen harcoló szervezeteknek fogják adományozni.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

A terror és megfélemlítés gyilkos receptje

2016.07.27. 15:18 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: terrorizmus integráció iskolai megfélemlítés

alisonboly.jpgA 2016. július 22-én kilenc ember halálával járó müncheni lövöldözésnek a brit sajtó értesülései szerint olyan előzményei voltak, amelyek szorosan összefüggenek az iskolai megfélemlítés problémájával.

A gyilkosságokat elkövető tinédzser, Ali David Sonboly az Independent szerint közölte áldozataival, hogy már mondta nekik, hogy meg fogja ölni őket. Sonboly áldozataiból heten tinédzserek voltak. Egy azóta leállt chat–honlapon Sonboly egyik korábbi osztálytársa számolt be arról, hogy gyakorta megfélemlítették a későbbi ámokfutót, aki viszont ígéretet tett arra, hogy megöli őket. Egy 14 éves lány, aki a későbbi gyilkossal egy háztömbben élt, közölte, hogy Sonboly nem volt népszerű az iskolában, csupán 2-3 barátja volt, akikkel együtt lógott. A lány szerint hónapokkal a lövöldözés előtt Sinboly vitába keveredett és kijelentette, hogy „megölöm mindannyiótokat”. Egy másik osztálytárs szerint Snbolyt gyakran félemlítették meg, és nagyon népszerűtlen volt. „Egy picit pufók volt, és magában, vagy egy két emberrel volt együtt, azonban úgy tűnt, hogy alig vannak barátai” – jelentette ki az egykori osztálytárs. A gyilkos testvérének egyik barátja szerint Sonboly lövöldözős játékokkal játszott.

Sonboly esetének tragikus tanulsága, hogy a tragédia talán megelőzhető volna, ha időben észlelik és orvosolják a személye ellen irányuló iskolai megfélemlítést.

Noha az iráni származású Sonboly ámokfutásáról még számos részlet homályos, azonban nem kizárható , hogy tettének érlelődésében fontos szerepe volt az iskolában tapasztalt zaklatáson és megfélemlítésen túl a hátterét jellemző társadalmi és a kulturális különbségeknek is.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

A konditerem öltözőjében lefényképezett egy nőt a tudta nélkül, hogy milyen kövér, és posztolta online.

2016.07.19. 14:10 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: cyberbullying Washington Post cyber megfélemlítés

d_meyers_cbullying.jpgDani Mathers, a tavalyi év Playmate-je egy kibermegfélemlítési ügy kapcsán került bele az amerikai lapokba. A The Washington Post cikke szerint a 29 éves Mathers nemrég megosztott Snapchaten egy képet, amely egy átöltöző, meztelen nőt ábrázolt. A képhez Mathers megjegyezte, hogy „ha én nem tudom nem látni ezt, akkor ti se”. Továbbá mellékelt saját magáról is egy képet, melyen meglepődött arckifejezést mutat. A megosztás eredményeképpen ezrek látták a szőke playmate által testsúlya miatt megszégyenített meztelen nő képét.

Mathers cselekedete súlyos következményekkel járt. A playmate ki lett tiltva az L. A. Fitness fitnesztermeiből, továbbá számos bírálattal szembesült az interneten. Végül elnézést kért, és törölte Twitter, Instagram és Snapchat felhasználói fiókjait a New York Daily News szerint.

A meggondolatlanul és sértő módon cselekvő Mathersnek azonban súlyosabb, jogi konzekvenciákkal is szembe kell néznie. A fitnesztermet üzemeltető cég értesítette az illetékes Los Angeles-i rendőrséget, amely nyomozást indított az ügyben. Ugyanis Kalifornia tagállam vonatkozó törvényei szigorúan tiltják meztelenséget ábrázoló képek terjesztését a képeken szereplő személyek beleegyezése nélkül. Így könnyen elképzelhető, hogy a playmate hamarosan felelni fog a tettéért a bíróság előtt, amely 1000 dolláros pénzbüntetéssel, vagy akár hat hónap büntetéssel is sújthatja.

Dani Mathers ügye példa a kibermegfélemlítés keretében zajlott testsúly miatti megszégyenítés olyan esetére, amikor a hatóságok, és a társadalom megfelelően elítélőleg léptek fel, az illetékes szervek pedig eljárást indítottak a vonatkozó jogszabályok alapján.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

Amikor a megfélemlítés öngyilkossághoz vezet

2016.04.29. 09:17 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: öngyilkosság megfélemlítés

635974318608576034-warren-co-girl-1461841319300-1993189-ver1_0.JPGAz USA Today cikke egy rendkívül tragikusan végződött megfélemlítési esetről számolt be. A 14 éves Destiny Gleason öngyilkosságot követett el, miután szülei szerint hónapokig megfélemlítették az iskolatársai. A lány édesanyja, Stephanie Clark közölte, hogy nemrég költöztek a Missouri állambeli Warringtonba, lányuk pedig igyekezett hozzászokni az új városban lévő új iskolához. Clark elmondása szerint az átmenet rendkívül nehéz volt Destiny számára, aki gyakran panaszkodott arról, hogy új osztálytársai megfélemlítik őt. A lány kezdte elhagyni az olyan, korábban szeretett időtöltéseit, mint a festés, éneklés, és műkorcsolyázás. A szülők tehetetlennek érezték magukat, és próbáltak beszélni a lányukkal.

A szülők szerint az iskolai tanév hasonló volt egy hullámvasúthoz, egyszer a dolgok javultak, máskor pedig romlottak. A helyzet két héttel ezelőtt mérgesedett el, amikor a megfélemlítés iskolai összecsapáshoz vezetett. Később azon a héten a szülők rátaláltak a lányukra a szobájában, ahol megpróbálta felakasztani magát. A családtagok kórházba vitték a lányt, aki azonban pár nappal később elhunyt. Destiny tragikusan zárult ügyére reagálva az iskolakerület főfelügyelője, Jim Chandler kiemelte közleményében, hogy a kerület minden megfélemlítési vádat komolyan vesz, valamint minden bejelentést kivizsgál, és követi a kerületi irányelveket a megfélemlítési helyzetek vizsgálatakor. Chandler hozzátette, hogy Destiny iskolája díjnyertes megfélemlítési forródróttal rendelkezik, amely lehetővé teszi a diákok számára az incidensek névtelenül történő jelentését.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Kövessen a twitteren @ megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

Felelős Digitális Állampolgárság: Jogok, felelősségek, kötelességek és következmények.

2016.03.04. 08:38 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: internetes zaklatás Felelős Digitális Állampolgárság

leigh-anne-arthur-teacher.PNGA felelős digitális állampolgárság szempontjából érdekes esetről számolt be az Independent cikke.  Egy amerikai tanárnőt, Leigh Anne Arthurt felmondásra utasítottak Dél-Karolinában, miután telefonját az egyik diákja ellopta, és közzé tette a benne tárolt intim képeket. Az eset eltérő megítéléseiben fontos szerepet kapott a felelősség kérdése. David Eubanks kerületi tanfelügyelő szerint a tanár követte el a hibát, amikor telefonját zárolatlanul az asztalán hagyta, és kiment a helyiségből. A mechatronikát oktató tanárnő szerint azonban nem ő hibázott, és a lopást valamin t a képeket közzétevő diákot kellene eltávolítani, összhangban az iskola szabályaival. Eubanks azonban nem volt biztos abban, hogy a kérdéses diákot fogja-e büntetés sújtani. A tanárnő leszögezte, hogy tudja ki volt telefonja ellopója és a képek közzétevője. Hozzátette, hogy megbocsátott a diáknak, azonban eljárás indítását tervezi. Más diákjai petíciót indítottak a tanár visszavétele érdekén, melyhez már több mint 900 aláírást gyűjtöttek.

Leigh Anne Arthur esete kiemeli a fokozottan érzékeny adatokat tartalmazó eszközök és tárolók kiemelt védelmének fontosságát, ugyanis rámutat arra, hogy a személyes adatok és képek illetéktelen kézbe történő kerülése akár még az áldozat állását is veszélyeztetheti.

Felelős volt e az a tanárnő aki az intim képeit olyan levédetlen eszközre rakta fel ami könnyen hozzáférhető és egy olyan környezetbe vitte be ahol azt ellophatják vagy elhagyhatja?  Erre az olvasó válaszoljon.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Kövessen a twitteren @ megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

Emoji: mint kibermegfélemlítési segédeszköz?

2016.03.01. 09:14 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: cyberbullying emoji internetes zaklatás kibermegfélemlítés

mobile.pngEgy Virginia államban lezajlott különleges megfélemlítési eset a figyelembe középpontjába helyezte az elmúlt évek során világszerte elterjedt emojikat. A Washington Post cikke szerint egy 12 éves fairfaxi lányt iskolája fenyegetésével gyanúsítanak, miután a lány decemberben Instagrammon egy olyan üzenetet tett közzé, melyben a „találkozz velem a könyvtárban kedden” üzenet mellett három, pisztolyt, kést és bombát ábrázoló emojit helyezett el. Az üzenetet a fairfaxi Sidney Lanier iskola munkatársa észlelte. Az ezután következő nyomozás megállapította, hogy az üzenetet az iskola egyik 12 éves tanulója tette közzé. Az ügyben kiadott házkutatási engedély szerint az érintett lány elismerte, hogy ő tette közzé az üzenetet Instagramon, egy tanulótársa neve alatt. A lányt jelenleg iskolája megfenyegetésével, valamint kiberzaklatással gyanúsítják.

Azonban annak megítélése, hogy mennyire komoly az emoji használatával küldött fenyegetés, még a rendőrség számára is problémát okoz. Az ügyvédek vitatják, hogy fel lehet-e használni bizonyítékként az emojikat az esküdtszék előtt. A szakértők szerint azonban a legnagyobb probléma a bíróságon annak meghatározása, hogy a vádlottnak ténylegesen mi volt a szándéka egy adott emoji küldésével. Bradley S. Shear marylandi ügyvéd, aki az internettel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik, kijelentette, hogy az emojival kapcsolatos esetek száma növekszik. Shear meglátása szerint minél több ember használja a mobiltelefonját és posztol az internetre, annál több emoji válik lassan bizonyítékká ezekben az esetekben.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Kövessen a twitteren @ megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

Munkahelyi megfélemlítés, zaklatás és erőszak - vádak a veszprémi kórházban!

2016.01.25. 14:15 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: felelős társadalomért alapítvány munkahelyi megfélemlítés veszprémi kórház

veszprem.jpgA Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány segítségét kérték azok az orvosok, akik a veszprémi kórházban munkahelyi megfélemlítés, zaklatás és erőszakos esetek célpontjaivá váltak. Az Alapítvány a felkérést elfogadta és megtette az első lépéseket a problémák megoldása érdekében.

„Mindenkinek joga kellene legyen megfélemlítés nélkül végeznie a munkáját!”

Az egészségügy nemcsak társadalmi, de nemzetbiztonsági ügy is. Magyarországon az egészségügyi ellátás számos helyen fiskális, operatív és szakmai kihívásokkal küzd, mely társadalmi szempontból kritikussá teszi a veszprémi kórházban is kialakult helyzetet.

A megfélemlítés üzleti és egyéb érdekek védelmében történő szervezett eltussolása, az alkalmazottak sértettségének bagatellizálása veszélyezteti az érintettek biztonságát és a szakmába fektetett társadalmi bizalmat.

A közbizalmi feladatokat ellátó személyek, a közpénzekkel finanszírozott munkájukat teljes mértékben a köz érdekében felelősen, hatékonyan és fenntarthatóan kell ellássák. Meg kell őrizzék a társadalom bizalmát, az érintettek biztonságát és a szervezetük, hivatásuk, kollégáik integritását.

Huber Károly, az Alapítvány kuratóriumának elnöke, társadalmi problémának tekinti az iskolai, munkahelyi, kapcsolati és közéleti megfélemlítést. Felhívta Dr.Völner Pál parlamenti államtitkár figyelmét a megfélemlítéssel kapcsolatos jogalkotási hiányosságokra és a téma az Igazságügyi Minisztérium Emberi Jogi Munkacsoport, az Egyéb Polgári és Politikai Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoporti inkludálására. www.megfelemlites.hu

16 orvos felmondása is kevés a rettegett főorvosnővel szemben!

Na, kit akarnak lefokozni a rettegett veszprémi főorvosnő ügyében?

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány Sajtóközleménye

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Kövessen a twitteren @ megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

süti beállítások módosítása