Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

A megfélemlítés útja az osztályteremtől a bíróságig

2014.06.25. 09:46 | Megfélemlítés Ellen | 4 komment

Címkék: bírósági per bullying Fox News iskolai zaklatás iskolai megfélemlítés

Joaquin-del-core.jpgA Fox News cikke beszámolt egy érdekes amerikai esetről, melynek során a megfélemlített gyermek szülei bírósági útra terelték gyermekük ügyét. Egy negyedik osztályos diák, Joaquin szülei, Deveri és Matthew Del Core pert indítottak fiuk egyik osztálytársa ellen, gyermekük állítólagos tavalyi megfélemlítésére hivatkozva. A szülők állítása szerint a megfélemlítő leköpte, ütötte és rúgta a gyermeküket, aki akkor még a Robert Frost általános iskola harmadik osztályos tanulója volt. „Éjjelenként felkelt, üvöltött és sírt” – ecsetelte gyermeke fájdalmát Deveri. A család 50 ezer dolláros kártérítést követel a bíróságon.

Az amerikai család esete számos kérdést felvet a megfélemlítés kapcsán. Például azt, hogy kezelhető-e egyáltalán a megfélemlítés széleskörű problémája utólagosan, jogi úton esetleges anyagi kompenzáció révén. Vajon határozhat-e a bíróság egy igen komplex pszichológiai árnyalattal rendelkező megfélemlítési ügyben? Egyáltalán az áldozat családjának juttatott anyagi kompenzáció alkalmas eszköz-e a gyermek által elszenvedett lelki károk orvoslására?

Az első magyarországi megfélemlítés elleni programot kidolgozó Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány szerint nem az utólagos és reaktív bírósági eljárás a legmegfelelőbb mód megfélemlítés problémájának visszaszorítására, hanem az iskolákban bevezetett rendszerszintű programok, amelyek egyrészt segítik a megfélemlítés megelőzését, és a már bekövetkezett megfélemlítés elleni hatékony fellépést.  Egyben ösztönözi a megfélemlítés esetek felelősségre vonását nem csupán az elkövetőkkel szemben, de a kialakult -kezeletlen iskolai megfélemlítés- iskolai környezetért felelőseivel szemben egyaránt.  

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr596413607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjogasz 2014.06.26. 08:48:31

Igazából sose értettem, hogy miért nem kezelik helyén az iskolai erőszakot. Csak azért, mert gyerekek között történik? A testi sértés bűncselekmény, ennek megfelelően kellene kezelni. Ha az utcán rugdosnak meg valakit, akkor azt fel lehet jelenteni, ha az iskolában, akkor meg nem?
Persze értem én, sokkal kényelmesebb a tanároknak félrenézni, és semmit nem csinálni, még a végén valami konfliktust is fel kéne vállalniuk. Bár az is igaz, hogy nettó 100ért ki vállalna be ilyesmit?

Larry Silverstein 2014.06.26. 08:48:37

Ezt úgy szokás intézni hogy még aznap este szét kell rúgni a gyereket a haverokkal, feszítővassal, hegesztőpisztollyal. nem egy év múlva bepereltetni anyuval.

Amerika nem a régi

Kan Csók (törölt) 2014.06.26. 08:48:41

Mi van, senki nem mer hozzászólni?

barkaba 2014.06.26. 08:48:45

Egy beteg társadalom beteg válasza, egyedei egy kis részének problémáira.
süti beállítások módosítása