Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

Sikeres megfélemlítés-elleni programok az iskolákban

2013.10.16. 16:49 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: program megfélemlítés cyber megfélemlítés HuffingtonPost

huffpost_3line.pngA Huffington Post összeállítást közölt, melyben a megfélemlítés-elleni (anti-bullying) sikeres programok tényezőit vizsgálta. A megfélemlítés-ellenes programokat vizsgáló kutatások ugyan ellentmondásos eredményeket mutattak, azonban a megfélemlítés által érintett szülőknek és iskoláknak folytatniuk kell a közös munkát annak érdekében, hogy szembeszállhassanak a cyber (digitális), illetve az iskola-alapú megfélemlítéssel.

A megfélemlítés ellen küzdő sikertelen programok egyik tényezője, hogy a megfélemlítést pusztán gyermeki viselkedésnek tekintik. A kudarcot való programok másik tényezője, hogy a felelősséget az áldozatokra tolják azáltal, hogy a sértett gyermeket a visszabeszélésre és az önmagáért való kiállásra biztatják. Továbbá a programok hatástalanságában fontos szerepe van a pusztán eseti alapú megközelítésnek. A cikk aláhúzza annak fontosságát is, hogy az iskolai dolgozói egységesen álljanak ki a megfélemlítés ellen.

A sikeres programok fontos eleme, hogy a teljes iskolai környezetet célozzák. Egy sikeres program továbbá megfelelő stratégiákat alkalmaz az épület minden szintjén. Ezenfelül sikeres programok izolálják az elkövetőket, és zérótoleranciát alkalmaznak a megfélemlítés eseteivel szemben, egyértelmű következményeket kilátásba helyezve a megfélemlítésben résztvevő diákoknak. A megfélemlítés ellen küzdő programok egyik legfontosabb és gyakran alul-reprezentált része az, amely az iskola és az otthon közötti együttműködésre koncentrál. Ahhoz, hogy a megfélemlítés megszüntethető legyen, a szülőknek és az oktatóknak határozottan kell fellépniük, továbbá többet kell kommunikálniuk egymással, azért, hogy a szülők bekapcsolódhassanak az iskola terveibe és a lehetséges válaszreakcióikba.

Nincs univerzális megoldás a megfélemlítés megelőzésére. Az azonban biztos, hogy az iskoláknak többet kell tenniük azért, hogy egy, a tolerancia és a tisztelet által meghatározott környezet megszülethessen.

#

Tekintse meg Magyarország első és egyetlen átfogó megfélemlítés elleni programját, melynek első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.  megfelemlites.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr885577190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.