Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

Öngyilkosságra biztatás esete

2015.09.28. 13:28 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: öngyilkosság Washington Post Felelős Digitális Állampolgárság

A Washington Post cikke beszámolt egy megdöbbentő esetről, amely ugyan nem tartozik a megfélemlítés kategóriájába, azonban sokat elárul arról a valóságtól eltávolodott lelki környezettől, ami adott esetben a megfélemlítés táptalajává is válhat. Sőt, az eset egyes részletei, mint például az öngyilkosságra való biztatás, előtűnnek a megfélemlítés egyes eseteiben is.

A hatóságok gyanúja szerint az eset idején még csupán 17 éves Michelle Carternek jelentős szerepe lehetett egy évvel idősebb barátja, Conrad Roy öngyilkosságában. A végül szénmonoxid-mérgezés következtében elhunyt Roy gázüzemű szivattyú felhasználásával követett el öngyilkosságot a K-Mart parkolójában álló zárt kocsijában. Carter tudta, hogy szöveges üzenetei, melyekben barátját öngyilkosságra biztatta, bajba keverhetik, ezt meg is írta Roy öngyilkossága után egy barátnőjének.

Az ügyészek szerint Carter nyomás gyakorolt barátjára az öngyilkosság elkövetése érdekében: segítette őt a félelmei leküzdésében, kutatást folytatott az öngyilkosság fájdalommentes módszerei után, továbbá az öngyilkosság ideje előtt és alatt hazudott a rendőrségnek, és a Roy családjának és barátainak a fiú hollétét illetően. Carter most emberölés vádjával áll bíróság előtt a fiatalkorúak massachussetsi bíróságán.

2014 júliusában Carter és Roy üzenetek százait váltották, melyekben a lány arról győzködte a fiút, hogy jobb lenne, ha meghalna. „Végül boldog leszel a mennyben. Nem lesz több fájdalom” – írta egy alkalommal barátjának. „Nem baj, hogy félsz, ez normális” – írta egy másik alkalommal Roynak.

A fiú számtalan alkalommal halogatta az öngyilkosságot, amire a lány egyre türelmetlenebb, és sürgetőbb üzenetekkel reagált. Amikor a fiúnak kétségei volta a szénmonoxid általi öngyilkosságot illetően, a lány alternatív öngyilkossági módszereket ajánlott. A fiú végül a szénmonoxidot választotta, és 2014. július 12-én sikeres öngyilkosságot hajtott végre. Amíg felgyülemlett az elegendő szénmonoxid, Roy Carterrel beszélt telefonon. Hónapokkal később Carter megírta az egyik barátnőjének, hogy megakadályozhatta volna az öngyilkosságot, ugyanis a fiú kiszállt az autóból, amikor a szénmonoxid elkezdett felgyülemleni, azonban Carter visszaparancsolta őt a kocsiba. Roy holttestét július 13-án találták meg. Carter ügyében pedig a bíróság fog dönteni a vádemelésről.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Kövessen a twitteren @ megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr77849194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása