Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

A megfélemlítés tapasztalata költeménybe öntve

2014.01.21. 11:47 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: poetry megfélemlítés iskolai megfélemlítés upworthy

Az Upworthy által megosztott egyik felvételen inspiráló példán keresztül mutatta be egy fiatal iráni-amerikai költő, hogy miképp lehet művészettel harcolni a megfélemlítés ellen. Amir Safi a Brown Boy.White House című költeményében adta elő a megfélemlítéssel kapcsolatos tapasztalatait a Bostonban megrendezett 2013-as National Poetry Slam versenyen. Safi előadásában megelevenedett a napköziben átélt gyerekkori megfélemlítés élménye, vagyis hogy miképpen ráncigálták le a mászókáról más gyermekek. Az esetről nem mert édesapjának szólni, így Safi költeménye szerint édesapjának saját szemével kellett egy nap szembesülnie a gyermeke ellen irányuló megfélemlítéssel. Safir szerint a tanárok azzal érveltek édesapjának, hogy így játszanak a gyermekek. 

Alkotásában az iráni-amerikai Safi megemlékezett a származása miatt elszenvedett megfélemlítésekről is. Saját bevallása szerint maga is gúnyolódott a mexikóiakkal egészen szeptember 11-ig, azonban utána maga is áldozatává vált a megfélemlítésnek. Egy lány megkérdezte, hogy honnan származik, mire Safi rávágta, hogy iowai születésű. „Ó, tényleg, és az a Közel-Keleten van?” – kérdezett újra a lány. Safi felidézett egy másik esetet is, amikor még a középiskola folyosóján egy diáktársa megjegyezte, hogy amennyiben Safi afganisztáni lenne, szétverné a seggét. 

Safi műve mutatja, hogy a slam poetry is fontos eszköz lehet a megfélemlítés elleni harcban, ugyanis tudatosíthatja hallgatóságában a megfélemlítés különböző szinteken jelentkező problémáját, melyet a többségi társadalom szeret a szőnyeg alá söpörni.

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr245773318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása