Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

Internetes zaklatás a jogban

2015.11.26. 20:31 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: megfélemlítés bullying cyberbullying cyber megfélemlítés internetes zaklatás Felelős Digitális Állampolgárság kibermegfélemlítés

megfelemlites_folyamatabra_mapping.jpgAz elmúlt hetekben az “internetes zaklatás” jogalkotási erőfeszítésével kapcsolatban számos megkeresés érte a Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítványt. Miért van szükség a zaklatás további megfogalmazására a Btk-ban, hiszen arra már létezik a büntetőjogi fogalom függetlenül attól, hogy az szóban, fizikailag, írásban, emailben, sms-ben, PM (privát üzenetben) vagy online posztolással történik? A kérdés teljesen érthető, mivel valójában nem az “internetes zaklatás” hanem a cyberbullying vagyis a kibermegfélemlítés elleni fellépés büntetőjogi orvoslása fogalmazódhatott meg a jogalkotóba. Ha a valójában a ‘zaklatás” jogi fogalmának pontosítása a jogalkotó szándéka, akkor nem csupán az internetes, de a zaklatás bármelyik formájában fellépő hiányosságokat is orvosolnia szükséges..

“A kormánynak és a jogalkotónak most egy kivételes és úttörő lehetősége van arra, hogy az iskolai bántalmazás, valamint a biztonságos internethasználat környezetére egységes útirányt, kormánystratégiát és jogi megoldásokat nyújtson.” - Huber Károly,

Az “internetes zaklatás” kiemelt megfogalmazása a Btk-ban egy példamutató kezdeményezés. Mindazonáltal a jogalkotás szakmai előkészítésében fontos a viselkedés teljes folyamatát figyelembe venni, hiszen a kibermegfélemlítés - melynek része lehet az internetes zaklatás - szorosan összefügg az iskolai megfélemlítés egyéb szóbeli és fizikai formáival. Ezért a jogalkotásban az iskolai bántalmazás (mint ernyőfogalom), valamint az azzal kapcsolatos preventív és kezelő megoldások teljes feltérképezésére volt szükség, melyet a Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány 2014-ben elkészített és tett közzé. A folyamatok feltérképezésének használatával lehet hatásos orvoslási lehetőséget keresni a jogalkotásban, legyen az megelőző, büntető vagy visszatartó szándékú.

Fontos egyben kiemelni, hogy a jogi megoldásokkal párhuzamosan nélkülözhetetlenek a megelőző és az olyan tudatformáló erőfeszítések, mint a “Felelős Digitális Állampolgárság” előtérbe helyezése annak érdekében, hogy az iskolai és a kibermegfélemlítés témája ne legyen az átkriminalizálás áldozata.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Kövessen a twitteren @ megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

www.interneteszaklatas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr128117312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása