Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

Tragikus halálesethez vezetett egy moszkvai iskolai megfélemlítés

2015.01.02. 08:35 | Megfélemlítés Ellen | 10 komment

Címkék: gyilkosság The Independent iskolai megfélemlítés

moszkva.jpgA megfélemlítés egyik újabb tragikus kimenetelű esetéről számolt be a The Independent cikke. Egy 17 éves moszkvai orosz diákot, Szergej Caspert megfélemlítői celofánba csomagoltak. A becsomagolt Caspert először az iskola illemhelyére vitték megfélemlítői, majd később az osztálytermükbe, ahol a karjai és lábai mozgatására képtelen áldozat beverte a torkát egy asztalba, ami miatt megsérült a nyelőcsöve. A fiatal diáktársai és tanára szeme láttára fulladt meg.

A tragikus eseményt egy felvételen is megörökítették, melyen látszik, hogy Casper a földön fekszik, és fulladozik, miközben egyes osztálytársai nézik, míg más osztálytársak nevetnek is a szenvedésén.

A kihívott mentő túl későn érkezett meg, Casper pedig a fulladás következtében elhunyt. A helyi sajtó megszólaltatta Casper egyik barátját, aki állította, hogy a tragédia idején az osztályteremben lévő, asztalánál ülő tanárnő semmit sem tett a fiú megmentése érdekében. Casper szülei fiuk halálát követően kérdőre vonták az iskolát arról, hogy a helyszínen tartózkodó pedagógus miért nem tett semmit a szeme előtt zajló tragédia megakadályozására. Az iskola azzal védekezett, hogy nem voltak tudatában az intézményben zajló megfélemlítés problémájának. A szülők azonban Casper diáktársaitól szerzett értesüléseik alapján állították, hogy a megfélemlítés folyamata hónapok óta zajlott, de az iskola nem tett semmit. A moszkvai rendőrség vizsgálja, hogy miképpen következhetett be egy ilyen tragédia egy iskolai osztályteremben.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Kövessen a twitteren @ megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr37032039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tralalala 2015.01.02. 22:07:44

Hú ez nagyon szomorú... Borzalmas.

prolee 2015.01.02. 22:09:04

Ezért kell magántanulónak lenni. Az én gyerekeim akkor kezdtek jól tanulni és jó hangulatban, vidáman sportolni, zenélni, rajzolni, olvasni, amikor magántanulók lettek.
Nem kellett többé egy levegőt szívniuk ilyen tanárokkal és ilyen diákokkal.

♔bаtyu♔ 2015.01.02. 22:09:15

Na ez már fejlődés. Ugyan moderálnak, de legalább már hozzá lehet szólni.

marczy 2015.01.02. 22:09:27

Remélem, a két gyerek és a tanár is a börtönben fog megrohadni, mert megérdemlik. Mert amit az orosz börtönökről hallani lehet, az nem leányálom, hanem szinte csak a Gulagokhoz mérhető szörnyűségek özöne.
Normális országban meg a meghalt gyerek szülei hülyére perelhetik az iskolát azért, mert nem tett semmit.

szb9 2015.01.02. 22:26:27

@prolee: Közösségben lenni egészséges és jót tesz a fejlődésnek, feltéve, hogy jó a közösség. Nem kell mindenkinek magántanulónak lenni.

Sandokohn - a maláj jiddis 2015.01.03. 06:27:12

@prolee: Remélem saját vállalkozásuk is lesz, melyet egyedül tudnak sikeresen üzemeltetni. Mert egyéb esetben munkába kerülés után fogják jól megszívni szerencsétlenek.

Bicepsz Elek 2015.01.03. 09:44:08

Debilitas mindig is volt-van-lesz az iskolakban, kulonosen ha olyan kornyezetbol jott emberek vannak, ahol az eroszak normalis(de meg Angliaban is sok ilyen elofordult es elofirdul pl. csak ugy kest vagott a tanarnojebe meg hasonloak). Sajnos a tanaroknak semmijem jogaik es eszkozeik sincsenek bar a tanarno hivhatott volna segitseget es a jognak is effele kellene meg egy ilyen ebben elmaradott orszagban is.
Magyarorszagon is van tennivalo mert leszaporostak a hasonlo ugyek. De mi a jo megoldas??? Bortoncellak az iskolakban? A buntethetosegi korhatar levitele 12 evre??

Measurer 2015.01.03. 11:33:28

Persze a megfélemlités nem adja vissza a bullying teljes jelentését. Sokkal alattomosabb jelenségről van szó.
A "módszeres alázás" vezethet az itt látható balesethez, de vezethet akár a megalázott fiatal öngyilkosságához, vagy mint pl. a nagyatádi fiatalok esetében a gyilkossághoz is.
hvg.hu/itthon/20091218_bullying_iskola_eroszak/
www.oktbiztos.hu/kutatasok/iskveszely/isk_05.html
www.origo.hu/itthon/20081211-kaposvar-nem-jogerosen-14-ev-borton-a-nagyatadi-fiu-gyilkosainak.html
A szivatás is kifejező még:
www.origo.hu/itthon/20140129-beavatasi-szertartasok-az-iskolakban-golyataborokban.html

Megfélemlítés Ellen · http://megfelemlites.euprin.org/ 2015.01.03. 11:52:10

@Measurer: Nagyon jó észrevételek. A megfélemlítéshez / bullyinghoz az alázáson kívül tartozhat még a célszemély elszigetelése, kiközösítése, zaklatása vagy annak társasági körének a megfélemlítése is. Az egyik link amit csatolt, nagyon hasznos és posztoljuk is a megfelemlites.hu weboldalra. Köszönjük!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.01.03. 14:51:00

Ugyanazt az elkövetőknek is,meg aki hagyta,meg akinek tetszett a muri ,annak is.
süti beállítások módosítása