Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

A terror és megfélemlítés gyilkos receptje

2016.07.27. 15:18 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: terrorizmus integráció iskolai megfélemlítés

alisonboly.jpgA 2016. július 22-én kilenc ember halálával járó müncheni lövöldözésnek a brit sajtó értesülései szerint olyan előzményei voltak, amelyek szorosan összefüggenek az iskolai megfélemlítés problémájával.

A gyilkosságokat elkövető tinédzser, Ali David Sonboly az Independent szerint közölte áldozataival, hogy már mondta nekik, hogy meg fogja ölni őket. Sonboly áldozataiból heten tinédzserek voltak. Egy azóta leállt chat–honlapon Sonboly egyik korábbi osztálytársa számolt be arról, hogy gyakorta megfélemlítették a későbbi ámokfutót, aki viszont ígéretet tett arra, hogy megöli őket. Egy 14 éves lány, aki a későbbi gyilkossal egy háztömbben élt, közölte, hogy Sonboly nem volt népszerű az iskolában, csupán 2-3 barátja volt, akikkel együtt lógott. A lány szerint hónapokkal a lövöldözés előtt Sinboly vitába keveredett és kijelentette, hogy „megölöm mindannyiótokat”. Egy másik osztálytárs szerint Snbolyt gyakran félemlítették meg, és nagyon népszerűtlen volt. „Egy picit pufók volt, és magában, vagy egy két emberrel volt együtt, azonban úgy tűnt, hogy alig vannak barátai” – jelentette ki az egykori osztálytárs. A gyilkos testvérének egyik barátja szerint Sonboly lövöldözős játékokkal játszott.

Sonboly esetének tragikus tanulsága, hogy a tragédia talán megelőzhető volna, ha időben észlelik és orvosolják a személye ellen irányuló iskolai megfélemlítést.

Noha az iráni származású Sonboly ámokfutásáról még számos részlet homályos, azonban nem kizárható , hogy tettének érlelődésében fontos szerepe volt az iskolában tapasztalt zaklatáson és megfélemlítésen túl a hátterét jellemző társadalmi és a kulturális különbségeknek is.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr398917894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása