Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

„majdnem megölt” - Egykori áldozatként a megfélemlítésről

2015.05.05. 10:23 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: The Guardian iskolai megfélemlítés

sad-schoolboy-009.jpgA The Guardian a véleményoldalán közölte Hope Whitmore írását, melyben a szerző saját gyermekkori tapasztalatait is felelevenítette, melyeket az iskolai megfélemlítés áldozataként kellett elszenvednie. Whitmore gyermekként a testsúlya miatt társai gúnyolódásának céltáblájává vált, melynek köszönhetően súlyos lelki károkat szenvedett, és anorexia is kialakult nála. Noha az anorexiából szerencsésen felépült, azonban saját bevallása szerint még mostanában is szenved a depressziótól.

Whitmore írásában saját példája kapcsán feleleveníti a Lancet Psychiatry egyik témába vágó tanulmányát, mely szerint a megfélemlített gyermekeknél fennáll a veszélye olyan mentális problémák kialakulásának, melyektől élethossziglan szenvedni fognak az áldozatok. A tanulmány még egy fontos megjegyzését kiemeli Whitmore: szemben az otthon bántalmazott gyermekekkel, az iskolájukban bántalmazott gyermekeknek nincs érdekképviseletük, és lobbisták sem támogatják helyzetük javítását. „Igazuk van: a megfélemlítés túlságosan is alattomos és túl könnyen elfogadott” – állapítja meg cikkében keserűen Whitmore. Talán a szerző által hivatkozott tanulmány legsúlyosabb megállapítása, hogy az iskolai megfélemlítés hatásai ötször súlyosabbak az otthoniénál. Mint arra Whitmore helyesen emlékeztet, az iskolai, társak általi megfélemlítést sokszor normálisnak tekintik, és a gyermekkor részeként fogadják el. Sőt, jellemépítő szerepet is tulajdonítanak neki, és sokszor hibáztatják az áldozatot a megfélemlítő helyett.

Összességében Hope Whitmore írása ráirányítja olvasói figyelmét az egykorú társak, iskolatársak általi megfélemlítés mellőzött problémájára. Továbbá tudatosítja olvasóiban a megfélemlítés ezen fajtájának hosszú távú káros hatásait. Mint az Whitmore írásából is egyértelműen látszik, a megfélemlítés problémája egyrészt súlyossága másrészt sok esetben élethossziglani hatásai miatt társadalmi szintű probléma, melynek kezelése nem tűr halasztást.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Kövessen a twitteren @ megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr427431554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása