Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

Facebook: Névtelenség, súlyos áron

2014.10.13. 08:44 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: facebook anonim cyber megfélemlítés

facebook_anonim.jpgA HVG a New York Times cikke alapján beszámolt a Facebook egyik tervezett újításáról, amely egy anonimitást lehetővé tevő mobilapplikáció lehet. A tervezett változás valóban forradalmi újítás lenne a Facebook rendszerében, ugyanis a cég mindeddig kitartóan ragaszkodott ahhoz, hogy felhasználói a saját nevüket és adataikat adják meg. Azonban a félig, illetve teljesen névtelen online szolgáltatások sikere stratégiája újragondolására késztethette a világ legnagyobb közösségi oldalát.

A Facebook tervezett applikációja számos megalapozott aggályt felvet. A New York Times cikke elismerte, hogy egyelőre nem egyértelmű, hogy a Facebook hogyan akarja megvédeni a felhasználóit a névtelenségből adódó visszaélésektől, hiszen a felhasználó saját nevének és adatainak megkövetelése is egyfajta védelmi funkcióként szolgál. A Facebook egyik vezető beosztású munkatársa, Chris Cox is elismerte egyik posztjában, hogy a hamis nevek mögé való rejtőzés sokszor fokozott mértékű megfélemlítéshez, és intoleranciához, trollkodáshoz, valamint családon belüli erőszakhoz vezethet.

A Facebook tervezett anonimitást engedő alkalmazás komoly aggályok vetődnek fel amint az az oldalunk által többször tárgyalt Ask.fm anonim szolgáltatásánál is tapasztalható volt, a névtelenség a cyber-megfélemlítés melegágya lehet. Az anonimitás megnehezítheti a cyber-megfélemlítés megszüntetését és az elkövetők felelősségre vonását.

Egyben hangsúlyt kell adjunk annak, hogy erőfeszítéseinket az elkövetők és a környezetük (személők) tudatformálására kell fordítsuk, nem pedig az általuk használt eszközök betiltására. A környezet megváltoztatásában kiemelten fontosak a megfélemlítést megelőző tájékoztatások. A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány bízik abban, hogy a Facebook átérezve és mérlegelve társadalmi felelősségét, megfelelő környezetben és tájékoztatással vezeti be az említett alkalmazást.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Kövessen a twitteren @ megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr786786069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása