Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

Kispesti Waldorf-iskola képtelenek biztosítani a tanulók biztonságát.

2014.09.29. 09:56 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: Waldorf iskolai megfélemlítés

Az Index.hu számolt be egy budapesti Waldorf-iskola iskolában történt elkeserítő esetéről. Az intézmény hetedik osztályába arra hivatkozva nem vették fel egy azonos nemű pár gyermekét, hogy nem tudnák őt megvédeni az osztálytársai piszkálódásától.

Az oktatási intézmény eljárása számos kérdést felvet. Kérdéses, hogy az intézmény – amely saját bevallása szerint képtelen fellépni a megfélemlítés ellen egy adott ügyben – képes-e fellépni más gyermekek esetében és garantálni biztonságukat? Sajnos az intézmény eljárása – amennyiben tényleg az általuk hivatkozott ok volt a gyermek elbocsátásának indoka – arra utal, hogy a megfélemlítés problémájának kezelésével súlyos problémái lehetnek az intézménynek.

A gyermeket már beiratkozása előtt diszkriminálta az intézmény. Súlyos probléma, hogy az intézmény hátrányosan megkülönböztette a gyermeket családi háttere miatt.

Az iskola a gyermek eltávolításával a megfélemlítés potenciális célszemélyének kárára döntött, ahelyett, hogy fellépett volna a megfélemlítést kiváltó környezet, mentalitás és az elkövetők ellen. Az intézmény által nyújtott helytelen példamutatás csak súlyosbítja az iskolai megfélemlítés problémáját.

Noha az iskola felismerte a megfélemlítés veszélyét, helytelenül járt el, ugyanis kötelessége lett volna a megfélemlítés mentes környezet kialakítása és a gyermek beilleszkedésének segítése. Meg kell kérdezzük a jövőbeni – már meglévő tanulókkal – megeső megfélemlítés esetekben az lesz e az iskola megoldása, hogy elküldik a célszemélyt (áldozatot) az iskolából?

Az iskola felelőssége a gyermek megfélemlítés elleni védelme, amit a korábbi évtizedektől eltérően már korszerű program segíthet. Az egyedüli ilyen program Magyarországon a Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány Megfélemlítés Elleni Programja, amely tartalmazza új iskolai irányelvek és házirendek bevezetését, valamint megelőző és kezelő tréninget illetve monitoringot.

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Kövessen a twitteren @ megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr996740739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása