Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

Ask.fm: a cyber megfélemlítés fellegvára

2014.08.21. 10:05 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: ask.fm cyber megfélemlítés

article-2308395-1941408B000005DC-11_634x632.jpgA Daily Mail hosszabb cikkben foglalkozott a cyber megfélemlítés egyik fellegvárával, az ask.fm nevű weboldallal, amely lehetővé teszi felhasználói számára, hogy névtelenül tegyenek fel kérdéseket egymásnak. Mivel az oldalnak Magyarországon is számos felhasználója van a fiatalok körében ezért a gyermekük felelős internethasználatára törekvő szülők számára is fontos az ask.fm használatával együtt járó veszélyek ismerete.

Az oldalt a cyber megfélemlítés egyik központjává tette az a körülmény, hogy lehetővé teszi az áldozatok célbavételét a személyazonosság felfedése nélkül. A legtöbb áldozat ismeri a támadóit, akik gyakran az ismerősei áldozataiknak más olyan oldalakon, mint például a Facebook, azonban az ask.fm felületén módjuk nyílik névtelenül a durvább oldaluk bemutatására is. A megfélemlített fiatalok pedig nem tudják, hogy melyik barátuk fordulhatott ellenük.

article-2308395-1926E6AD000005DC-155_306x423.jpgSzámos gyermekekkel foglalkozó jótékonysági szervezet, illetve gyermekvédelmi szakértő hívta fel a figyelmet az ask.fm veszélyességére. Azonban Joshua Unsworth 2013 áprilisában bekövetkezett öngyilkossága tette az oldallal kapcsolatos aggályaikat sürgetőbbé. A 15 éves fiúm miután több hónapon keresztül sértegető üzeneteket kapott az ask.fm felületén keresztül, felakasztotta magát a családja kertjében. Az oldalt 2013 áprilisáig hat öngyilkossággal hozták összefüggésbe.

Az ask.fm Ilja és Mark Terebin orosz / lett internetes vállalkozók agyszüleménye. A bevételeit hirdetésekből szerző cég központja Lettország fővárosa, Riga. A gyermekeknek legalább 13 évesnek kell lennie a regisztrációhoz, azonban könnyen hazudhatnak a rövid regisztráció során, ugyanis a honlap csupán a nevet, a címet és a születési időpontot kéri.

Mark Terebin az öngyilkosságokra reagálva leszögezte, hogy ez a probléma csak az Egyesült Királyságban és Írországban áll fenn. Megítélése szerint a gyerekek kegyetlenebbek ezekben az országokban. Terebin véleménye szerint a probléma nem az ask.fm-el van, hanem az oktatással és a leértékelődött morális értékekkel van. Meglátása szerint honapjuk csupán egy eszköz a kommunikációra. Azonban a megfélemlítés ellen küzdő brit szervezetek más véleményen vannak. Emma-Jane Cross, a BeatBullying nevű szervezet vezetője szerint az ask.fm arra ösztönzi a fiatalokat, hogy olyan dolgokat mondjanak egymásnak, amelyeket szemtől szembe nem mernének. Cross véleménye szerint amíg nem tesz többet az oldal ennek megakadályozása érdekében, addig aggályos az ask.fm használata.

Az ask.fm végül beépített egy gombot, melynek segítségével lehetővé vált a felhasználók számára a visszaélések jelentése. Azonban a szakértők véleménye szerinti igazi problémát, a névtelenséget nem kapcsolta ki az oldal.
Mindaddig, amíg az ask.fm nem hajlandó a fiatalkorú felhasználói védelmére, a szülőknek kell rendkívül ébernek lenniük a gyermekük védelme érdekében. 

doug leeds.pngA Daily Maill cikke óta az Ask.fm-et megvásárolta Doug Leeds a Tinder Tulajdonosa, aki ígéreteket tett a cyber megfélemlítés megszüntetésére a közösségi oldalon.   Kíváncsiak vagyunk, hogy a tulajdonosváltás és az új tulajdonos erőfeszítései hogyan változtatják meg a problémát egy olyan oldalon, ami természetéből adódóan nyújta a perfekt eszközt a cyber megfélemlítés alkalmazására.  Keresse az összefoglalónkat a tulajdonosváltásról a facebook oldalon.  

#

Csatlakozzon a facebook oldalunkhoz a facebook.com/megfelemlites

Kövessen a twitteren @ megfelemlites

Tekintse meg az iskolai- és a cyber megfélemlítéssel kapcsolatos tanácsokat és programjainkat a megfelemlites.hu weboldalon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr616622581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása