Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

Miért kulcsfontosságú a megfélemlítés elleni fellépés a gyermekek szempontjából?

2014.02.17. 09:29 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: megelőzés megfélemlítés szülők kortárs megfélemlítés

A gyermekek a szülők, a családi- és iskolai környezet által mutatott viselkedést veszik példaként és használják azt alapnak a saját értékrendjük kialakítására.  Ha a gyermek látja, hogy környezetében elítélik a megfélemlítést és fellépnek ellene, maga is ezt a mintát fogja átvenni, így elkerülhető, hogy a gyermekek helytelen viselkedési mintákat tanuljanak a felnőttektől.

Számos társadalmi probléma kiváltója és adott esetben egyben felerősítője is a társadalom szélesebb köreinek tájékozatlansága. Az ilyen komplex problémák egyike a gyerekkorban történő kortárs megfélemlítés is. Noha szinte lehetetlen teljességgel megszüntetni vagy megelőzni a megfélemlítés jelenségét azonban kulcsfontosságú a felismerése, elítélése, valamint a megfelelő példamutató hozzáállás kialakítása, ugyanis mindezek révén biztonságosabbá, élhetőbbé és jobbá tehetjük gyermekeink életét, valamint saját „felnőtt” életünket is, mind a társadalom, mind a magánélet szintjén.  

Miért válhat jobbá és teljesebbé egy gyermek élete azáltal, ha az őt otthonában és iskolájában körülvevő felnőttek képesek felismerni és megfelelően kezelni a megfélemlítést? Egyrészt azért, mert ezáltal elkerülhető a pszichológiai problémák kialakulása a megfélemlítés folyamatában megfélemlítőként vagy főképp áldozatként résztvevők esetében. Másrészt maga a gyermek is tudatosabbá válik, azaz képes megfelelően kezelni a megfélemlítés problémáját, és a megfelelő helyről segítséget kérni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr285818002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása