Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

Megelőzhetőek már Magyarországon is a megfélemlítés miatt bekövetkező tragédiák

2014.01.10. 09:35 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: origo megfélemlítés iskolarendőr iskolai megfélemlítés kortárs megfélemlítés

20140109szekesfehervar-ongyilkossagi-kiserlet-az-arpad7.jpgAz origo.hu honlapja riportban számolt egy tragikus esetről. A 17 éves S. Krisztián levetette magát a korlátról a székesfehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumban. A fiút kórházba szállították, ahol súlyos sérülésekkel ápolják. A kómában lévő diák most a Szent György kórház intenzív osztályán fekszik, súlyos sérülésekkel. Több csontja eltört, agyi ödémája lett, leszakadt a lépe. Bizonyos szempontból Krisztiánnak szerencséje volt, mert két iskolatársa, akik még Karácsony előtt a vonat elé vetették magukat, nem élték túl az öngyilkossági kísérletüket. 

A fiú tragikus tettének okaként diáktársai az állandó szekálást, zaklatást és csicskáztatást valószínűsítették. Korábban Krisztián egyszer beszámolt arról, hogy megütötték és leköpték, szavait igazolta összeköpködött kabátja. Azonban a fiú senkitől sem kért segítséget.

A tragikus kimenetelű székesfehérvári események újabb példái a magyar oktatás intézményeket is sújtó iskolai megfélemlítésnek (angolul bullying), melynek kezelésére egyelőre nincsenek általánosan elfogadott technikák a magyar közoktatásban. Azonban Krisztián és más diákok esete is nyomatékosítja annak fontosságát, hogy az iskola, szülők és diáktársak együttesen próbálják megfékezni az iskolai- és a cyber (kiber) megfélemlítést. Magyarországon már erre adott a lehetőség, ugyanis a Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány 2013 januárjában elkészítette Magyarország első és egyetlen szervezett megfélemlítés elleni programját, mely kutatásokat, intézményesített és eseti megoldásokat kínál a megfélemlítés felszámolása érdekében.

A megfélemlítés elleni program révén lehetővé válhat az olyan tragikus esetek hatékony megelőzése / megszüntetése, mint Krisztiáné, valamint a program áttételesen hozzájárulhat ahhoz, hogy a benne résztvevő felnőttek és fiatalok később a társadalmi és családi élet bármely területén fellépjenek a megfélemlítés ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr575750132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása