Rólunk

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány célja a megfélemlítés megelőzése, orvoslása és megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben. A szervezett és átfogó megfélemlítés elleni program első eleme az iskolai- és a cyber megfélemlítésre összpontosít.

Friss topikok

Az iskolai megfélemlítés társadalmi probléma

2013.06.19. 21:17 | Megfélemlítés Ellen | Szólj hozzá!

Címkék: társadalom megfélemlítés bullying iskolai zaklatás iskolai megfélemlítés

bullying1.jpgIskolai megfélemlítés. Szívatás. Zaklatás, Megalázás. Kiközösítés. Mindannyiunk számára ismerős szavak, azonban egy bizonyos életkor elérése után próbáljuk száműzzük őket gyermekkorunk felejtésre ítélt emlékei közé. Ugyan később találkozhatunk a problémával felnőttként, szülőként, vagy éppen hivatásunkból kifolyólag, azonban ekkor már teljesen más szemmel nézünk az iskolai megfélemlítés problémájára. 

megfelemlites.hu

​​Sokan úgy gondolják, hogy az iskolai erőszak hatásai korlátozhatóak-e a gyermekkorra, és később már csak múló emlékké válnak. Azonban az elmúlt évtizedek pszichológia és szociológiai kutatásai rámutattak, hogy a megfélemlítés (angolul bullying) erősen meghatározza a felnőttkort, és a társadalom szempontjából időzített bombát képez. 2013 februárban a The New York Times egészségügyi blogja bejegyzésben  számolt be egy friss kutatás eredményeiről, melyek szerint azok esetében, akik gyermekkorukban megfélemlítés áldozatai voltak, felnőttkoruk folyamán 4,3-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki szorongásos zavar. Az erőszakoskodók esetében 14,5-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki pánikbetegség, és közel ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió. Azok férfiak esetében, akik mind megfélemlítők és megfélemlítettek is voltak, felnőttkorukban 18,5-ször nagyobb valószínűséggel jelentkeztek öngyilkossági gondolatok. Azonban az iskolai megfélemlítés nem csupán a felnőttkori mentális betegségek szempontjából időzített bomba. Egy szociológus csoport 2010-ben készült vizsgálata  kimutatta, hogy  a gyermekkorukban társaikat megfélemlítő egyének felnőttkorukban lényegesen nagyobb eséllyel viselkednek antiszociális módon: ezek a felnőttek tízszer nagyobb eséllyel hazudnak, hatszor nagyobb valószínűséggel bocsátkoznak harcba, és 2,5-ször nagyobb valószínűséggel inzultálnak, vagy fenyegetnek másokat. Számos más kutatás is kapcsolatot mutatott ki az iskolai megfélemlítés és az antiszociális felnőttkori viselkedés valamint a lelki betegségek között.

A vizsgálatok eredményei alapján kijelenthető, hogy az iskolai megfélemlítés nem kizárólag gyermekkori probléma, hanem a felnőtt társadalom súlyos problémája is, amely a megfélemlítő és az áldozat szempontjából kihatással van a mindennapi életre, mind kriminológiai és mind társadalmi, mind politikai szinten. 

Az egykori megfélemlítők felelős pozícióban, döntéshelyzetbe kerülve számos esetben hozhatnak kérdéses döntést, vagy éppen antiszociális viselkedésükkel újrateremthetik a megfélemlítés légkörét.  Ebből fakadóan megfélemlítés iskolai szinten történő szervezett kezelése és visszaszorítása kulcsfontosságú feladat társadalmunk és előrehaladása szempontjából.

Interjú Jármi Éva pszichológussal (HVG online, 2009. december 18.)
http://hvg.hu/itthon/20091218_bullying_iskola_eroszak
Angol nyelvű cikkek az iskolai megfélemlítés hatásairól:
-Mark Dombeck, Phd.: The Long Term Effects of Bullying (American Academy of Experts in
Traumatic Stress)
http://www.aaets.org/article204.htm
-Catherine Saint. Louis: Effects of Bullying Last Into Adulthood, Study Finds
(The New York Times, Well blog, 2013. 02.20)
http://well.blogs.nytimes.com/2013/02/20/effects-of-bullying-last-into-adulthood-study-finds/
-Sociologist Ties Childhood Bullying Traits to Adult Anti-Social Behavior
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101006144505.htm
-Study suggests link between childhood bullying and adult intimate partner violence perpetration
http://www.psypost.org/2011/06/study-suggests-link-between-childhood-bullying-and-adult-
intimate-partner-violence-perpetration-5622#sthash.XdbKAuSL.dpuf

A bejegyzés trackback címe:

https://megfelemlites.blog.hu/api/trackback/id/tr365369696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása